dashblog logo
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4288"]

Qs | Varför bor min familj i Kenya?

Posted on

Jag har fått otroligt många frågor på hur det kommer sig att min familj bor i Kenya, vilket är jättekul. Hoppas att det här inlägget klarar ut lite! Kommentera under om ni funderar på något mer så ska jag försöka svara.

 

Flyttade dina föräldrar till Kenya för jobb?

Nej, det gjorde de inte! När jag var tolv så ansökte de två jobb som internatföreståndare på Svenska Skolan i Kenya. Mest för att min mamma varit sjuk under flera år och de kände att de behövde leva ett lugnare liv där vi kunde spendera mer tid med familjen och mindre tid på jobb. Min farfar var diplomat så min pappa växte upp över hela världen; i Tanzania, Etiopien, Pakistan, Egypten, Kalifornien och Kenya etc. Så Kenya kändes inte lika främmande som en kanske tror.

Första gången de sökte fick de det inte, men så dök tjänsterna upp igen året efter, och då fick de det. Sommaren 2005 packade vi upp hela våra liv i några resväskor, hyrde ut huset och bytte Stockholm mot Nairobi.

Så nej, de flyttade inte för jobb, men jobben de sökte gjorde att vi kunde flytta. Efter våra år i Kenya fortsatte mina föräldrar flytta. Till Indien ett tag, tillbaks till Stockholm och så till Kenya igen. De har sökt alla möjliga jobb för att kunna upptäcka nya länder. Än så länge har de jobbar som gympalärare, administratör, telefonförsäljare, restaurangägare osv osv. Mina föräldrar är rastlösa själar som svälter i det skandinaviska mörkret och vill uppleva så mycket som möjligt i det här livet, och jag är så tacksam och imponerad av dem.

 

Vad jobbar dina föräldrar med i så fall?

Nu jobbar min mamma som administratör på Svenska Skolan i Nairobi och tidigare ägde min pappa en Skandinavisk restaurang här, men de har haft massor av jobb.

 

Och din syster, går hon i skola i Kenya eller läser på någon typ av distans?

Min syster går i gymnasiet på Svenska Skolan i Kenya. Skolan går från dagis hela vägen upp till gymnasiet. Nu har de ungefär 170 elever totalt varav 100 är utbytesstudenter som bor på internatet och är här ett-två år.

Alltså alla ni som är eller känner någon som går på gymnasiet – säg åt dom att söka! Världens bästa upplevelse.

 

Känns som att om man hade bott i Afrika (t.ex.) så hade man stressat så mycket mindre. Hur mår dina föräldrar? Har de lugnt tempo? Men de kanske har andra utmaningar?

Det finns fördelar och nackdelar med att bo varsomhelst tror jag. Fördelen med att bo i Kenya är klimatet, att det är varmt, det är helt otrolig natur och wildlife, det är billigt och enkelt att åka till magiska platser, och det finns liksom ingen vintertid.

Nackdelarna med Nairobi är att det är fattigt och kriminellt och du måste anpassa dig till att t.ex. bara åka bil efter att det blivit mörkt, inte bära väskor med värdesaker när du går på promenad, leva med murar runt husen och beväpnade nattvakter. Du ser mycket misär, och det är jobbigt att inte kunna hjälpa. Du ser hur välgörenhet måste göras rätt för att fungera. Sen är trafiken helt sjuk och det är mycket avgaser.

Men Kenyaner är fantastiskt vänliga, lättsamma och varma och Kenya är wow, helt himla otroligt, och stökigt, och jobbigt och vackert. Rekommenderar alla att åka!

x Linn
4 Responses
 • Daniella Chanelle
  18 . 04 . 2017

  Om man skulle vilja åka dit på semester, hur lång tid är lagom? Är en vecka för lite? xx

 • D
  18 . 04 . 2017

  Låter verkligen fantastiskt, men jag funderar också på om det inte varit jobbigt för er barn att flytta runt och byta skolor osv? Jag själv gjorde det en del när jag var barn och det minns jag tyvärr som ganska jobbigt. Hur känner du/ni inför det?

 • Ida
  19 . 04 . 2017

  En tjej som förr gick i samma klass som min lillasyster gick ett utbytesår på svenska skolan i Nairobi, känner henne inte själv men har hört att det ska ha vart fantastiskt! Själv gjorde både jag och syrran ett varsitt år i Kalifornien och det var helt otroligt roligt och lärorikt! Så alla som fortfarande går gymnasiet, passa på att göra ett utbytesår, var som helst, det är helt klart värt att ta studenten ett år efter din årskull i Sverige sen, om inte utbytesåret gäller som gymnasieår förstås.

 • Ellen
  23 . 04 . 2017

  Alltså, TACK för svaren!! <3 Min kille växte upp i Ghana och Sydafrika pga att hans pappa tog jobb utomlands. När familjen (på två vuxna och fyra barn) berättar om åren utomlands smäller jag av, så himla intressant och fint. Min nyfikenhet grundar sig mycket i att Johan fått uppleva det du beskriver, att bo utomlands på det här sättet, och att jag gärna skulle se att våra barn får det likadant. Jag tror en vinner så mycket på det, även om det bara skulle vara för ett par år. Än en gång, tack!

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *